De flesta postoperativa sårinfektioner orsakas av mikroorganismer som finns på patientens hud. För att förhindra att dessa mikroorganismer kommer in i operationssåret ska patientens hud dekontamineras med ett antiseptiskt medel för hud och patienten ska draperas med incisionsfilm. Studier har visat att mikroorganismer som finns i de djupare hudskikten inte påverkas av dekontaminering av hudytan.1,2 Det betyder att dekontaminering av operationsområdet (platsen där snittet görs) med antiseptiskt medel för hud inte steriliserar området. Operationsområdet är inte sterilt utan en (antimikrobiell) incisionsfilm.
Antimikrobiella incisionsfilmer fäster mot operationsområdet, över det exponerade hudområdet, och täcker det förberedda hudområdet samt kanten till den omgivande operationsperingen. På så vis skapas en steril yta. Kirurgen skär sedan genom både incisionsfilmen och huden, så att ytan går rakt upp till sårkanten. Samtidigt avdödar draperingens antimikrobiella egenskaper bakterier på huden och i de djupare skikten av huden för att skydda såret från mikroorganismer, både mekaniskt genom separation och kemiskt genom de antimikrobiella egenskaperna.1,2
Vissa produkter på marknaden ser ut som antimikrobiella incisionsfilmer, men har inte någon klass III-certifiering, vilket är vilseledande. Dessa är ofta endast klass II-certifierade, vilket innebär att endast utrustningskomponenten har godkänts och att det antimikrobiella medlet inte har granskats av de behöriga myndigheterna. Läkemedelskomponenten (det antimikrobiella medlet) har inte bevisats vara effektivt.
Eftersom de kan använda bevisen från en annan tillverkares produkt i sin registrering.5 Den antimikrobiella effekten hos en incisionsfilm av klass III för medicinsk utrustning måste bevisas genom kliniska undersökningar.
Kirurgen kommer att vara inriktad på draperingens förmåga att hålla sig på plats när den väl fästs vid huden. Studier har visat att draperingar som lyft vid sårkanten kan orsaka föroreningar av såret. Av denna anledning är vidhäftningen kritisk.6 Vidhäftningen hjälper också till att hålla incisionsfilmerna på plats under ingreppet och upprätthålla det sterila fältet. Drapering med dålig vidhäftning kan skapa problem.
Riktlinjer har alltmer blivit en del av den kliniska praxisen då de översätter bästa evidens till bästa praxis. NICE guidelines från Storbritannien samt de nyligen reviderade riktlinjerna från det tyska Robert Koch-institutet menar att då incisionsfilmer används så ska dessa vara jodoforimpregnerade. Båda riktlinjerna är baserade på välgrundade kliniska evidens.7,8
Kirurger tycker om att använda antimikrobiella incisionsfilmer av flera skäl. Det är viktigt att de ger sinnesro genom att skapa och bibehålla en steril yta. Antimikrobiella incisionsfilmer är lätta att använda, anpassar sig till patientens hud och håller sig på plats under hela operationen. Kirurger tycker om den beprövade effekten med avseende på minskning av sårkontaminering och infektionsfrekvens. Användningen av antimikrobiella incisionsfilmer är riktlinjekompatibel och kostnadseffektiv.7,8
När en bevisad antimikrobiell incisionsfilm används så minskas risken för infektion. Behandling av infektioner ger betydande kostnader för kliniken när det gäller vistelsens längd, ytterligare operationer och andra kostnader.
En nyligen genomförd studie av Bejko et al visade att användningen av jodoforimpregnerade incisionsfilmer kan minska infektionsrisken och den associerade kostnaden avsevärt.9
Låt oss skicka dig vårt produktjämförelsesverktyg för att jämföra olika marknadsalternativ baserat på relevanta kriterier. Detta kommer att hjälpa dig att bedöma den mest lämpliga lösningen för din organisation och operationssal.
Vi kommer att e-posta jämförelseverktyget till dig.
Ett fel har uppstått när du skickade in. Försök igen senare ...