Vissa applikationer kräver att energi förs över från ett substrat till ett annat och andra kräver att energin absorberas eller fördelas. Valet av tejp och lim påverkar hur väl fogen överför eller absorberar energi mellan substraten.
Det handlar oftast om mekanisk energi, vilket också är vårt huvudsakliga fokus nedan. Men det finns tillämpningar som kräver överföring eller fördelning av termisk eller elektrisk energi. Häftämnen har olika termiska och elektriska egenskaper, så valet av häftämne är mycket viktigt.
Ett perfekt exempel på överföring av energi är applikationer med en mycket liten anläggningsyta som till exempel där huvudet på en golfklubba är sammanfogat med skaftet. Inga golfare vill att energin i svingen ska försvinna vid kontakt med bollen, utan så mycket av energin som möjligt ska överföras, med hjälp av ett styvt lim. Samma sak gäller när du sammanfogar kompositdrivaxlar. Det är viktigt att motorns vridmoment kan överföras till hjulen på ett effektivt sätt.
En applikation där det är fördelaktigt om energin absorberas är i sidopanelerna på en lastbilsvagn eller skåpbil. Om de hade varit fästa med styvt lim skulle hela konstruktionen vibrera och skaka vid minsta ojämnhet i vägen, för att inte tala om vid starka kastvindar. Här kan istället viskoelastisk tejp eller lim dämpa och absorbera en del av energin. Andra exempel där energiabsorption eftersträvas är sportskydd, surfplattor och bildörrar.
Fogens konstruktion matchas ofta till det valda limmets kemiska sammansättning. Att jämföra fogar i olika sammanfogningar med limmets kemiska egenskaper och tillverkningsprocesser kan vara till hjälp när du ska hitta ett perfekt lim till din applikation.
Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00.
Behöver du hjälp att hitta rätt produkt till ditt projekt? Kontakta oss om du behöver produkt- eller applikationssupport eller vill komma i kontakt med en teknisk specialist. Du når oss på 08-92 21 00.